maanantai 10. elokuuta 2015

Interrail 1. Kroatia - Me tytöt oltiin niin Pulassa

Heippa taas, lukijat armaat! Tässä toisessa reilipostauksessa pysytellään edelleen Kroatian rajojen sisäpuolella, mutta vaihdetaan vaan maisemia Split-Dalmatian maakunnasta Istriaan, missä sen suurin kaupunki Pula sijaitsee. 
Kun viime talvena alettiin reilikohteita tyttöjen kans miettimään, löydettiin VR:n interrail-sivustolta hyvä esimerkkireitti, mikä kulkisi just Etelä-Euroopan maiden läpi ja lähellä rantaviivaa, sivuten kuitenkin myös suuria metropoleja. Pula ei välttämättä oo suomalaisille niin tuttu kohde Kroatian lomavaihtoehdoista vertaen esimerkiksi Splitiin ja Dubrovnikiin, mutta se oli ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka meidän mielestä. Tiesin, että isäni oli monia lapsuuden- ja nuoruuden kesiään viettänyt heidän loma-asunnollaan Pulan maisemissa ja hän kehui paikkaa kovasti. Mun Olga-mumma Serbiasta on myös opiskellut Pulassa, hän oli siis ammatiltaan musiikinopettaja. 
Eikö tää Riinan ilmekin kerro, että nyt osu ja uppos. Jos ton suunmaan kääntäis toisin päin, niin tulis hymynaama. ;-)
 Ja aika valtavakin sellainen, joten kääntäkääs näytöt nurin.
Vietettiin Riinan ja Nean kanssa Pulassa 3 yötä ja vauhdikkaamman Splitin jälkeen oli toisaalta aivan ihana asettua hetkeksi rauhallisemmalle paikalle. Kyllä sieltäkin bilemahdollisuuksia olisi löytynyt, mutta me ei käyty kun kerran baarin terassilla drinkeillä muutamaa ruokaviinilasia lukuunottamatta. En oo koskaan oikeen ollut viinin ystävätär, mun mielestä yleisesti ottaen kaikki limsat ja non-alkoholic-drinkit on maultaan paljon parempia. Mutta kyllä halpuus ja hyvä seura vaikutti, että yhden klasin pystyi siemaasta. 
Ja se mitä minä henkilökohtaisesti RAKASTAN Balkanin seudulla, on pekarakulttuuri. Pekara tarkoittaa siis leipomoa, missä myydään mm. tuoreita leivoksia ja suolaisia. Serbiassa oon tottunut ''napataan tuolta mukaan yks pizza slice''- kulttuuriin ja oli niin ilahduttavaa, että Kroatiassa pääsi fiilistelemään samaa. Kroatiassa on valuuttana käytössä kuna, joten yksi euro on n. 7 kunaa ja eipä se yksi huikopala juuri mitään maksanut. Etenkään Pulassa, kun siellä oli vielä halvempi hintaluokka kuin Splitissä - ainakin jos keskusta-alueista puhutaan.
Antiikin Rooman aikainen Pulan amfiteatteri. Tämä sijaitsee siis Pulan sydämessä eli ihan keskustassa ja huomattiin heti ensimmäisenä päivänä, että tulevana sunnuntaina amfiteatterissa esiintyy Mamma Mia- musikaali. Vielä siinä vaiheessa ei ollut tietoutta siitä, että onko musikaali englanniksi vai kroatiaksi, mutta olikin aika hauska, että se esitettiin paikallisella kielellä. Näytelmä itsessään oli myös hauska ja Mamma Mian biisit melodioiltaan luonnollisesti tuttuja ja mukaansatempaavia. Oltiin niin onnellisia, että mentiin katsomaan tätä musikaalia. Muurien takana aurinko laskeutui ja ihmiset lauloivat biisien mukana kovaan ääneen - oi sitä tunnelmaryöppyä. Ja ymmärsinkin musikaalista jotain, koska serbian ja kroatian kielet ovat käytännössä samaa, vaikka en serbiaa kovin hyvin puhukaan, niin ymmärrän perusjuttuja paremmin, mitä pystyn itse puheena tuottamaan. Tuli niin kotofiilikset ja samalla ikävä Serbiaan. ♥

 Pula kohteli meitä monella osa-alueella aika lailla hyvin, sillä yövyttiin näin ihanan näköisessä nuorisohostelissa, mikä kantaakin virallista nimeä ''Hostel Underground Rooms''. Hostelli sijaitsi 750m kävelymatkan päässä juna-asemalta ja keskustaan oli alle 10 minuutin kävelymatka, sekä Pulan amfiteatterille oli 600 metriä. Keskustan liepeissä ei ollut oikein mitään kunnon makoilurantaa, joten hostellin mies kertoi meille kuinka pääsemme näppärästi bussilla rannalle (bussiasemalle 550 m), eikä bussimatkakaan maksanut montaa penninpyörylää. Tämä kyseinen hostelli on saanut Booking.comista 9,6 pistettä arvioksi eli ''fantastinen'' - ja sitä se kyllä olikin. Hostelli oli muistaakseni ihan pari vuotta vanha (UUSI) ja kerrankin oli niin, että netissä lojuvat esittelykuvat pitivät täydellisesti paikkansa.
Hostellista löytyi näin freshin näköinen jaettu keittiö, TV-oleskelutila. pesuhuone ja yleinen pieni terassi. Aamupalatarjontaa ei ollut lainkaan. Kaikista hauskinta tässä oli se, että oltiin kaikki ne 3 päivää tuolla hostellissa IHAN kolmestaan. Respan mies kävi muutaman kerran siellä pyörähtämässä (jos sitäkään, sanoi kyllä että jos tulee mitä tahansa asiaa niin ottaa vaan yhteyttä). Oli aika rentoa kuljeskella tuolla puolialasti raskaan rantapäivän jälkeen (:-D), kuunnella musiikkia ja pestä pyykkiä rauhassa. Nousi muuten pyykinpesukoneen arvostus tuon reissun aikana potenssiin 27. Kaikki oli niin priimaa tässä hostellissa, toisaalta sääli kun meidän aikana siellä ei ollut muita asukkeja, mutta hyvin pärjättiin kolmestaankin ja tiedettiin, että reissussa ehtii vielä nähdä ja kokea kaikenmoista. Onneksi loppureissusta kyllä ehti niitä hostellituttavuuksiakin tulla. Sanotaan, että hostellit on parhaita tutustumispaikkoja nuorille ja niissä onkin yleensä se reissaajien lupsakka yhteishenki kohdillaan.
Saksalaistytöt pyysivät, että ottaisinko heistä kuvia - ja tottahan ny toki! Rakastin kuvailla romanttisilla pikkukaduilla ihmisten liikehdintää ja mykistävän kauniita rakennuksia. 
Katsokaa mitkä herkkurakennukset! ♥♥♥
Lähtöpäivänä käytiin kiertelemässä vielä Pulan keskustaa ja löydettiinkin sieltä ihana torialue, missä myytiin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, sekä paljon erilaisia hilloja ja muita paikallisia syömisiä/matkamuistoja. Tuli semmonen jännä fiilis, että kaikilla maailman ihmisillä on periaatteessa se oma arki, enemmän tai vähemmän poikkeava meidän omasta, mutta kuitenkin. Miettii, että minkähänlainen elämäntarina tällä miesmyyjälläkin oikein on. Kaikki on niin subjektiivista. Meillä kaikilla maailman ihmisillä on yhtä arvokas ihmiselämä, loppujen lopuksi me nautitaan aika paljon varmaan samanlaisista asioista. Oli se sitten mielekäs työ, ylpeänä isovanhempana nauttiminen, läheisessä perhepiirissä osana oleminen tai sikarinpoltto parhaan ystävän kanssa terassilla. Tajuatteko mun pointin? :-D Haha.
Oon kauan pohtinut ja pohdin edelleen, että virnistääkö toi pyöräilijä mulle, vai onko sillä muuten vaan tommonen onnellinen hymy kun sillä on vapaus pyöräillä Pulan pikkukaduilla. Mielenkiintoista.
Oon taas tosi looginen, mutta tämä meidän yhteiskuva ja alla makaava aukiokuva on otettu ennen Pulaan tuloa Slovenian Ljubljanasta. Vaikka matkustettiin Kroatian rajojen sisäpuolella, niin jouduttiin koukkaamaan Slovenian kautta, että päästiin määränpäähämme Pulaan. Se ihkaensimmäinen junamatka oli kaikessa koomisudessaan aika ''järkyttävä'' kuumuuden vuoksi. Oltiin vaunussa, missä sana ilmastointi oli tuntematon, mitätön ja poissuljettu. :-D Muistaakseni 6 tuntia saatiin nauttia tästä lystistä ja pelättiin henkemme puolesta, että nyt ei keritä seuraavaan junaan, koska se meidän nykyinen oli yli 30 minuuttia myöhässä. Riina, jolla oli paras suuntavaisto koko porukasta, lähti säntäämään aivan eri suuntaan ja sit hoksattiinkin, että ''TOINEN SUUNTA''. Lopuksi leppoisa konduktööri odotti lukuisia muita matkustajia tästä edeltävästä junasta, joten heillä olikin alun perin tarkoitus odottaa meitä. IHANAA! Me dorkat tarkistettiin varmaan 3 kertaa, että onko se oikea juna, ihan kun ammattilainen ei itse tietäisi.. Lopuksi bongattiin 2 mukavaa suomalaista jätkää ja mentiin niiden kanssa istumaan samaan loossivaunuun. Pelattiin mm. korttia ja juteltiin vaan elämästä, oli kiva puhua samaa kieltä ymmärtävien ihmisten kanssa. Kiitos Tuomakselle ja Einolle tästä kuvasta! :-)
Seuratkaa mua myös instagramissa, nimimerkillä inanen. 

Yö Ljublajanassa. Tää oli myös yksi reissun hauskimpia kokemuksia, hengailtiin siistissä kaupungissa nimeltä Ljubljana ja maattiin tossa aukiolla, kuunneltiin J. Karjalaista ja Antti Tuiskua, kikatettiinkin kun teinit konsanaan ja tutustuttiin maailman mukavimpaan Branco-setään. Ja ostettiin viereisestä pekarasta hyvää huikopalaa. Se itseasiassa näkyy tossa kuvassa, istuu hattu päässä alaportailla. Branco oli oikein herrasmies vaikka taisi olla vähän juovuksissakin (yleisesti ottaen näin pikaisen arvion perusteella Ljubljana on todella turvallinen kaupunki ja oon muutenkin kuullut niin paljon kehuja Sloveniasta, että sinne on joskus päästävä uudelleen ihan lomareissun merkeissä). Brancon letkautuksesta meille kehkeytyi oma läppä; ''At this momento..... I live alone''. Vain inside- jutut. Joskus myöhemmin aion tehdä videokoosteen reililtä ja silloin tuutte näkemään, kuinka hullun hulvatonta meillä tällä aukiolla oli. Itsehän nukuin myös pyrstö pitkällä Hello Kitty- pyyhe päällä, kun alkoi kolmen maissa Nukkumatti soitteleen. Omistin parhaimmat unenlahjat.
1. Ostin käsintehtyjä pikkutauluja yhdestä Pulan liikkeestä, nyt ne koristaa meidän uuden kodin seinällä. ♥ 2. Mun rakkain Neani 3. Kristallinkirkas vesi. 4. Ei tarvitse filtteriä ei 5. Mä iloisena amfiteatterin ulkopuolella 6. Krkan kansallipuisto, mikä sijaitsi lähellä Splitiä

Ja tästä matka jatkuikin kohti Italiaa, Venetsiaa! Siitä myöhemmin lisää, se ansaitseekin ihan oman postauksen.♥ 


Onkos teistä kukaan käynyt Pulassa? Lisää Kroatia-faneja? WHAT DO YOU LIKE?

- Ina

11 kommenttia:

 1. ää kroatia vaikuttaa niin ihanalta että on pakko päästä! Slovenia on myös ihana ja Ljubljana on tosi kaunis kaupunki <3 sinne on pakko päästä uudestaan! Näistä voi varmaan päätellä että todellakin suosittelen lomamatkaa Sloveniaan haha ;D Kivoja nää reilauspostaukset enkä malta oottaa koostevideoo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että! <3 Ihan pakko on päästä kyllä vielä Sloveniaan. Ei sitä varmaan oo turhaan kehuttu maasta taivaaseen. ;-) Ja kiva kuulla, että reilipostaukset on mieluisia. Koostevideon aion joskus tehdä kun on aikaa! :)

   Poista
 2. Näitä matkapostauksia on ihana lukea <3
  Oliko noi hostellit (kaikki joissa yövyitte) turvallisen tuntuisia? Tai siis kun jotenkin oon saanut kuvan että niissä liikkuu joskus epämääräistä porukkaa, niin törmäsittekö sellaseen ollenkaan vai oliko rauhallista :) haluaisin ite kans lähteä reilaan mut jotenki pelottaa ajatus että nuoret tytöt pyörii keskenään jossain :D tai sillee tiiäkkö mitä tarkotan!!
  Ois muuten kiva jos tekisit sellasen postauksen missä kertoisit vähän et mitä kannattaa ottaa huomioon reilatessa yms.. Vähän niinku sellanen vinkkipaketti sun kokemuksen pohjalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hostellit oli kaikki todella turvallisen tuntuisia. Tämän postauksen nuorisohostelli oli oikein viihtyisä ja ei periaatteessa siis sillee mitään moitittavaa. Suurimmaksi osaksi toi on ihmisten pelottelua tai oman vilkkaan mielikuvituksen tuotosta, että Euroopassa hostelleissa olisi jotenkin kauhumaista.. ;D En ehkä lähtisi yksin minnekään tosi syrjäiselle ja epämääräisen näköiselle seudulle, mutta nämä kaikki hostellit/majapaikat/hotellit tms. oli lähellä rautatieasemaa tai keskustaa, joten sijainniltaan aika hyviä. Ja mäkin etukäteen ehkä pelkäsin sitä, että apua mitenköhän sitä pärjää, mutta kyllä me 3 perusjärkevää neitiä siellä loistavasti pärjättiin. Samanlaisia ne ihmiset on Espanjassa ja Italiassakin, kun täällä Suomessa. Ei siellä oo enempää ''pahoja'' tyyppejä, tottakai on turistialueilla ja muutenkin koko ajan täytyy olla tarkka tavaroistaan eikä kulkea huithapelina ruuhkassa, missä saattaa olla taskuvarkaita. :-) Tästä pitää tehä ihan oma postauksensa. Kiitoksia vielä<3

   Poista
 3. Muakin on Kroatia kiinnostanut aina ihan älyttömästi! Vaikuttaa niin upealta paikalta että pakko päästä, kun alkaa lomaa suunnittelemaan, eikä nää sun postaukset kyllä helpota mun matkakuumetta ollenkaan.. :-DD Ja mitä oon muidenkin reili-tarinoita kuunnellut, niin joissain junissa ilmastointi on tosiaan ennenkuulumaton asia.. Vaikea uskoa, että noin lämpimissä maissa ei jonkin sortin tuuletusta matkustamisen aikana sais. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kroatiaa ei oo ihmiset turhaa etenkin tänä kesänä hirveesti hypettänyt. Se on vain kaikin puolin tosi lumoava paikka, todella monimuotoinen. :-) Ja oli monet junat oikeestikin aika hyviä, etenkin Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa! Tai ei tietysti kaikki, mehän matkustettiin 2. luokassa mutta suuressa osassa oli jotain ilmastointia ja toiset vaunut oli meilläkin ihan superhyviä ja laadukkaita, jos näin vois sanoo. ;D

   Poista
 4. mites se sun pt kuntoprojekti etenee (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tarkoitat? :-) En ole ollut missään pt kuntoprojektissa pitkään aikaan. Muistaakseni viimeksi vuosi sitten kesällä Unelma Itsestä- ryhmässä mukana!

   Poista
 5. Moi Ina!:) Ehditkö vastata aikasempien postauksien kommentteihin? siel oli joitain mielenkiintosii kysymyksiä mihin ois kiva saada vastauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :-) Oon pahoillani, etten kiireiden takia oo aina ehtiny heti vastaamaan kommentteihin. Tottakai haluan vastata kaikkiin, vaikka vastaukset tulisikin hiukan viiveellä. :)

   Poista
  2. Jep, ymmärrän kyllä! Joskus kun sopiva aukko löytyy vastailulle:)

   Poista